
Kaffegrums fra JURA – naturlig og værdifuld kompost.
30 tons kaffebønner anvendes hvert år i JURA’s testlaboratorium i hovedsædet i Niederbuchsiten i Schweiz. Dette efterlader naturligt nok en del kaffegrums. Kaffegrums som er alt for værdifuldt til blot at smides ud som affald.
Lokalt samarbejde
I stedet gives kaffegrumset til en lokal landmand, som anvender kaffegrumset som naturlig gødning på sine marker og dermed giver naturen tilbage, hvad der tidligere er blevet høstet på den anden side af kloden.
30 tons kaffebønner pr. år. Hvis du prøver at forestille dig, hvor meget det fylder så bliver din fantasi hurtigt udfordret. 30 tons svarer til ca. 60 køer eller 30 små biler. Det er faktisk ret meget, og 30 tons kaffebønner pr. år er den mængde bønner JURA anvender i deres testlaboratorium til test af JURA’s fuldautomatiske espressomaskiner. I JURA’s testlaboratorium testes maskinerne under overvågning og der kværnes konstant uden pause.
Omhyggeligt og præcist stillet op på rad og række gennemgår alle JURA’s fuldautomatiske kaffemaskiner de strengeste tests. Store og lange rør fylder kontinuerligt bønnebeholderne med kaffebønner, således at test-processen aldrig går i stå. Enhver produktudvikling gennemgår intense ”trætheds-tests” før en eventuel introduktion på markedet. ”Trætheds-testen” involverer at samtlige maskiner og komponenter er i gang i 24 timer i 6 dage. Således baseres testresultaterne på en 6-dages uge. Alle testresultater registreres præcist og i detaljer – automatisk selvfølgelig. En fuldautomatisk maskine tilbringer adskillige måneder på testbænken. Ikke kun nye produkter skal bevise deres værd i ”Trætheds-testen” også ny komponenter testes før de masseproduceres.
Kaffegrumset fra disse tests samles i store beholdere, som hurtigt fylder en hel container. Ca. hver anden uge afhenter en lastbil kaffegrumset fra JURA og kører det til et nærliggende center for grønt, genanvendeligt affald. At vælge et lokalt og nærliggende affaldscenter var et bevidst valg i forhold til at begrænse lang transport.
På det grønne affaldscenter blandes kaffegrums med andet brugbart restaffald, såsom køkken- og haveaffald og forarbejdes nu i en proces, som varer mellem 8-12 uger. Herefter anvendes det forarbejdede materiale i den lokale landbrugssektor som næringsrig kompost. Materialet er altså ikke en direkte gødning men skal opfattes som en slags balsam for jorden, så denne fodres med værdifulde næringsstoffer. Komposten forbedrer også dannelsen af muldjord. På denne måde garanteres en bæredygtig, frugtbar jord, der også på lang sigt er effektiv. Især i Schweiz, hvor pladsen er begrænset og hvor jorden dyrkes intensivt, er det særdeles vigtigt at håndtere jorden bæredygtigt.
Flere organismer
Komposten gør mere end blot at sikre god plantevækst, den fremmer også diversiteten af organismer i jorden. Blandt disse utallige organismer er jord-ormen, som er en af landmandens bedste venner. Jord-ormen forbedrer jordens kvalitet med dens næringsrige ekskreter og generelle aktivitet i jorden.
Jorden på det lokale landbrug har nu i to generationer nydt godt af kaffegrumset fra JURA. Partnerskabet forsætter og har mange fordele for både mennesker, natur og miljø.